Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε σχεδόν 700 ηλικιωμένους κατοίκους στο μικρό ελληνικό νησί Ικαρία, στο Αιγαίο, όπου περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων φθάνουν και ξεπερνούν την ηλικία των 90 ετών.

Η έρευνα εστίασε σε 485 από τους κατοίκους οι οποίοι είχαν υψηλή πίεση αίματος και ελέχθησαν τα αιμοφόρα αγγεία τους μηχανικά.

Τα άκαμπτα και σκληρά αιμοφόρα αγγεία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και θεωρούνται προειδοποίηση για μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα. Αποκαλύφθηκε ότι οι ασθενείς που έπιναν μία με δύο κούπες καφέ ημερησίως παρουσίαζαν μεγαλύτερη ελαστικότητα στα κύρια αιμοφόρα αγγεία από εκείνους που έπιναν περισσότερο ή καθόλου.

H Dr. Χρυσοχόου παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο καρδιολογίας της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ στη Στοκχόλμη. Αυτή δήλωσε: «Η έρευνα αποκάλυψε ότι η ήπια κατανάλωση καφέ, μεταξύ ενός και δύο φλιτζανιών ημερησίως, συνδέεται με υψηλότερες τιμές αορτικής ελαστικότητας συγκρινόμενες με αυτές των ηλικιωμένων ασθενών με υψηλή πίεση που καταναλώνουν λιγότερο καφε.»

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk